Många vet kanske inte vad en mandolin är. Det är helt enkelt ett köksredskap som ofta är tillverkat i plast med en vass egg av metall mitt på. Mandolinen som används i köket ser inte ut som det italienska instrumentet med samma namn. Istället liknar det en liten skärbräda. Men det är snabba rörelser med handen som ger bra resultat både i köket och inom musikens värld.
Vad används mandolinen till?
En mandolin används i köket när man vill skiva rotsaker, frukt och grönsaker snabbt. Man kan ofta själv ställa in hur tjocka skivorna ska bli och ibland kan man också byta ut det vassa bladet så att mandolinen blir ett rivjärn, så att den skär strimlor eller kanske spiraler. Genom att använda mandolinen kan man snabbt få jämntjocka skivor. Det går flera gånger snabbare att ta fram en mandolin och skära än vad det gör att använda en kniv. Dessutom behöver man inte oroa sig för att skära sig så länge man använder en hållare för att riva frukten eller grönsaken. Hållaren följer ofta med mandolinen.
När man använt mandolinen färdigt är det bara att diska den och låta den torka innan den ställs undan.