Stekspadar och andra småredskap

Förutom de redskap som redan nämnts finns också en hel del småsaker som kan vara bra att ha. Några blandade slevar och annat kommer ofta till användning. Men vad behövs egentligen?

Stekspade

En eller flera stekspadar behövs alltid i köket. Det handlar till exempel om att vända olika livsmedel när de steks, dela på saker i stekpannan med mera. Ju mer mat man lagar, desto fler stekspadar kan man behöva. Om man till exempel steker kyckling samtidigt som man gör annat bör man inte använda samma stekspade även till den andra rätten om den inte diskas ordentligt innan.

Slevar

Slevar och skedar behövs till det mesta. När en stek ska ösas, när mos ska serveras eller när sås ska läggas upp krävs det olika slevar. En pasta-slev är på sin plats när spaghetti eller nudlar ska tas ur kastrullen och läggas på tallriken. Slevar finns i flera olika material och varianter. Det vanligaste är rostfritt stål, trä och plast. Stål och plast är de material som är allra lättast att få rena även om de använts i kletigare maträtter. En träslev kan snabbt ta åt sig färg, doft och se ofräsch ut.


Bestick

I alla kök behövs bestick. Ibland räcker det med sex knivar, och lika många gafflar, skedar samt teskedar. Om man ofta har middagsbjudningar och annat kan man dock behöva fler bestick. När man ska duka bordet är ser det ofta bäst ut att alla bjudna får likadana bestick men om man har ett gammaldags tema kan olika bestick i silver också fungera. När det gäller besticken kan det dock vara klokt att kontrollera att alla får vassa knivar och att besticken verkligen är rena.

Andra redskap

I köket finns det också en hel del andra redskap som kan komma till nytta. Kanske behöver man en tång att plocka upp korv eller liknande med, salladen kan behöva röras om med salladsbestick och kanske är den där mjölkskummaren till latten inte så dum ändå? När det gäller köksredskap finns det en hel del att välja mellan och det är bara den som pysslar i köket och lagar mat som vet vad som verkligen behövs och inte. Det kan då och då vara klokt att gå igenom lådorna och se vad som används och inte.