Vilken kniv passar till vad?

När det gäller knivar finns det väldigt många olika varianter att välja mellan. Här tar vi upp vad några av de vanligaste knivarna passar bäst till.

Brödkniven

En brödkniv är en lite större, tandad kniv. Precis som det låter på namnet passar den här kniven utmärkt att skära bröd med. Både nybakat bröd, vanliga limpor och olika kaffebröd går utmärkt att skära. Tänderna gör att man slipper trycka sönder brödet även om det har lite skorpa.

Kockkniven

En kockkniv med slät egg passar bra till kött, rotsaker och fågel. Den är ofta lite kraftigare och man kan med lätthet skära genom brosk, dela på köttbitar med mera. Ofta är det den här kniven som används allra mest i köket och det kan vara värt att lägga lite extra pengar på den.

Skal- och fruktkniv

En skal- och fruktkniv är en liten och vass kniv med en ofta vass och snedskuren egg. Den används för att skala och dela frukt, bär och mindre grönsaker. Den kan också användas för att skära ut dekorationer och liknande med.

Filékniv

En filékniv är en tunn och mycket böjlig kniv som används för att bland annat filéa fisk, skära bort hinnor från kött och så vidare. Den ska vara vass, men gärna ha en rundad egg så att man inte riskerar att sticka i köttet.

Tomatkniven

En tomatkniv ser ut som en lite längre och smalare variant av skalkniven. Den har små tänder på eggen och den används främst för att skära tomat och andra grönsaker med mycket vätska i.