Knivar

I ett kök måste det finnas bra knivar. Det kan vara bra att ha flera olika knivar för olika ändamål. Även den som inte lagar mat så ofta behöver ofta en större kniv, en brödkniv och en liten men vass kniv för att klara av de mest basala sysslorna. Ett färskt bröd är nästan omöjligt att skära med en vanlig kockkniv utan det behövs en tandad kniv för det.

Vilket material ska kniven vara tillverkad av?

Knivar finns i väldigt många olika material och de kan kosta allt från någon hundralapp till flera tusen kronor. Den som lagar mat ofta och som skär väldigt mycket kan behöva en lite dyrare kniv men det gäller också att man kommer ihåg att de ofta kräver en del extra skötsel. För vanlig vardagsmatlagning fungerar en kniv med blad av rostfritt stål alldeles utmärkt. Med en bra slipning kan de användas för att skära de flesta livsmedel.

Tänk på säkerheten

När man håller på med knivar är det viktigt att tänka på säkerheten. Kniven är för det mesta mycket vass och det är lätt att slinta och skada sig. Det är därför bra att se till att kniven har ett halkfritt och gärna ergonomiskt handtag. Ett litet finger-stopp mellan handtaget och bladet kan också vara en bra säkerhetsdetalj.

Vilka knivar behövs?

När man lagar mat behöver man ofta knivar i ett par olika storlekar. Det kan vara bra att ha en eller ett par mindre knivar, samt en större variant för lite större köttstycken med mera.

Hur sköter man kniven?

Om man vill att kniven ska hålla länge måste man sköta om den på rätt sätt. Det är till exempel inte bra att låta den ligga i flera dagar med intorkade matrester på. Man kan inte heller bara slänga ner den i en låda tillsammans med flera andra redskap och räkna med att kniven ska hålla sig vass. Med jämna mellanrum måste man också slipa kniven. Man kan antingen välja att skicka iväg kniven för slipning, att slipa den med en egen knivslip eller att slipa den med ett slip-stål. Det är inte speciellt svårt att slipa knivar och genom att köpa en automatisk knivslip blir det än lättare. På så sätt slipper man göra något själv. Det är bara att dra kniven genom slipen till dess att önskat resultat uppnås.