Stekpanna och kastrull

Om du precis har flyttat hemifrån, gått igenom en skilsmässa eller något annat kan du behöva bygga upp en helt ny uppsättning köksredskap. Det som är allra viktigast är stekpannor och kastruller. Utan dem blir det extremt svårt att laga mat, eller att värma färdiga produkter. Men vad behöver man egentligen?

Vilken mat lagar du?

I mångt och mycket kan man säga att både antalet stekpannor och kastruller samt antalet varianter man behöver beror på vilken typ av mat man lagar, hur ofta man lagar mat och vilken typ av spis man har. Om man lagar mycket mat, kanske flera gånger om dagen, och om man gillar att experimentera kan det vara bra att ha flera olika typer av både stekpannor och kastruller.

Stekpannor

Det finns en hel del olika stekpannor på marknaden men vad behöver man egentligen? För den som inte lagar så mycket mat räcker det ofta med en lite större teflonbelagd stekpanna. Den passar alla spistyper och sprider värmen jämnt i pannan. Den är dessutom mycket hållbar. Om man lagar mer mat behövs fler pannor, kanske också i olika storlekar.

Om man vill kunna sätta in stekpannan i ugnen för att laga maten där måste pannan tåla ugnsvärme. För de här ändamålen kan en stekpanna i gjutjärn vara bra att ha. Den väger en hel del och fungerar bäst på traditionella spisplattor och inte på hällar. En kopparpanna kan också behövas om man vill kunna flambera rätter och uppnå ett bra resultat.

Kastruller

För att kunna koka saker behövs en eller flera kastruller. Det kan vara bra att ha en större och en mindre kastrull även om man inte lagar så mycket mat. På så sätt kan man både koka pasta, potatis eller något annat samtidigt som man gör en sås eller redning.

Kastruller finns i flera olika material och storlekar. Man klarar sig ofta med en kastrull på 0,5 liter och en på två liter. Men det kan också vara bra att ha en större variant på fem eller tio liter. Då kan man också koka en julskinka, större portioner och kanske göra soppa om man så vill. När det gäller kastrullens material går det ofta bra med även lite billigare kastruller. De fungerar på de flesta spisvarianter och till de flesta sysslor. Om man sedan vill gå vidare i sin matlagning kan man också införskaffa kastruller i koppar och annat material men det är inget som behövs för att kunna laga mat till vardags.

Skötsel av stekpannor och kastruller

Stekpannor mår ofta bäst av att bara rengöras med hett vatten och en diskborste. Kastruller kan diskas med vanligt diskmedel och ibland även köras i diskmaskinen om de har blivit riktigt smutsiga under matlagningen.