Potatisskalare och rivjärn

Något annat som ofta behövs i ett kök är potatisskalare och rivjärn. Även om man föredrar att bara skölja eller borsta sin potatis kan det finnas behov av att då och då skala andra saker. Om man ska göra potatismos eller om en rotsak är mycket smutsig kan det enda alternativet vara att skala den.

Olika sorters potatisskalare

När det gäller potatisskalare finns de i flera olika varianter och material. De kan vara tillverkade helt i metall, eller så har de handtag av plast och bara ett vasst blad i stål. Vissa har ett blad, andra flera och vissa kan se ut som osthyvlar, fast de är rejält vassa.

Rivjärn

Rivjärn är något som kanske inte används så ofta i köket men när man väl behöver det vill man inte stå utan. Rivjärn finns i flera olika varianter och storlekar. Vissa av dem har flera sidor med olika grovlek på riv-ytan. Det finns också mindre rivjärn som är anpassade för att till exempel riva ost direkt över tallriken. De har allt som oftast bara en sida och är lätta att förvara. Det kan dock vara bra att komma ihåg att de inte fungerar lika bra för att riva hårda saker som morötter med mera.