Små knep för att renovera köket

Det är trendigare än någonsin att helrenovera köket. Det syns överallt på instagram, facebook och bloggar – fullt fungerande, nya kök rivs ut och slängs. Är det verkligen rimligt? Visst finns det förståelse för att köket som man spenderar så mycket tid i ska kännas trivsamt. Men man behöver inte riva ut hela köket och bygga om bara för det. Det slösar bara på tid, pengar och inte minst på miljön. Istället går det att ta till många små knep för att förändra hela köket. Det kan krävas lite pyssel, men ingenting behöver rivas ut och köket är fullt fungerande under hela renoveringsperioden. Dessutom kostar det nästan ingenting alls jämfört med en helrenovering.

Renovera köksskåpen helt själv

Det finns egentligen ingen anledning att byta ut alla köksskåp så länge de inte är genomruttna. Med små medel kan man förvandla hela skåpen till oigenkännliga, och priset? En bråkdel av vad skåpen kostar att köpa nya.

Låt oss börja med handtagen på alla köksskåp. Istället för att byta hela skåpen kan man enkelt byta handtagen https://www.barahandtag.se/kokshandtag-koksbeslag/, vilket garanterat kommer ge hela köket ett lyft! Det finns alla möjliga färger, material och storlekar så lägg gärna ner lite tid på att välja ut ett som passar ert kök bra.

Vill man ha en riktigt stor förändring kan man helt enkelt plocka bort köksluckorna och måla om dem. Tycker man att det är ett för stort projekt går det utmärkt med dekorplast! Köp enfärgad eller olika mönstrade och trolla fram ett helt nytt kök på nolltid. Fördelen med dekorplast är att det är så enkelt att byta ut om man tröttnar.

Kakeldekor och öppna skåp

Dekorplast fungerar även till kökskaklet. Kakeldekor går att köpa i de flesta inredningsbutiker och finns i oändligt många färger och mönster. Lek gärna med lite olika färger och skapa egna rutmönster i kaklet. Samma sak här, tröttnar man så går det att plocka bort på nolltid.

Känner man att köket känns litet och instängt så testa plocka bort köksluckorna på alla överskåp, och sätt på en bård på hyllkanterna. Den lantliga stilen kommer fram direkt, särskilt om man väljer en romantisk spetsbård. Fördelen med detta är att köket blir lättöverskådligt, nackdelen är att det kan bli lite dammigare i skåpen när luckorna är borttagna. En extra fördel är ju förstås att det blir otroligt snyggt!

Byt ut småsakerna

Ett nytt knivset, kaffebryggare eller en brödrost kan piffa upp vilket kök som helst. Våga ta ut svängarna lite och låt dina nya köksmaskiner och tillbehör bli i färg. Allting behöver såklart inte köpas nytt på en gång, men ska det ändå bytas ut så starta ett färgtema så köket blir mer enhetligt. Second hand-butiker brukar också ha ett stort utbud av roligare kökstillbehör som passar alla sorters kök.