Korrekt användning av stekpannor

Stekpannor kan användas till flera olika saker. Det allra vanligaste är att man steker olika sorters livsmedel i den på spisens plattor. Det många inte känner till är dock att man också kan göra andra saker med stekpannan.

Stekpanna i teflon

En stekpanna i teflon är troligen det allra vanligaste i svenska hem. Den är lätt att handskas med, lätt att rengöra och det bränner inte fast i den. Det fungerar bra att både steka kött, kyckling, grönsaker och fisk i den. En nackdel med stekpannan i teflon är dock att beläggningen kan repas om man använder stålredskap. Om man har en stekpanna med lock kan man också göra olika grytor, kalops och annat som får puttra i en eller flera timmar.

Gjutjärnspanna

En gjutjärnspanna kan användas till att steka livsmedel som vanligt på spisen. Dock är det viktigt att komma ihåg att det kan bränna fast en del i den här typen av stekpanna. Det krävs alltså att man använder en del extra smör eller olja för att kunna steka bra. En fördel med gjutjärnspannan är att man ofta kan sätta in hela pannan i ugnen. Det gäller dock inte om den har handtag av plast eller trä. Det kan till exempel vara smidigt om man vill göra pan pizza i ugnen eller någon annan maträtt.

Kopparpanna

En kopparpanna är en relativt dyr panna som inte allt för många har hemma. Den leder värme väldigt bra och är en fantastisk panna att flambera i. En annan fördel med att använda en kopparpanna är att man genom maten får i sig lite extra koppar. I dag finns det en risk att kroppen får i sig för lite av just den mineralen då den inte finns med i teflon eller gjutjärn.

Wokpanna

En wokpanna är en djupare panna som har en mindre bottenplatta. Det gör att värmen blir koncentrerad på en mindre del av pannans botten. I wokpannan kan man tillaga allt från kött till fågel och grönsaker. Det är vanligt att man blandar livsmedlet med olika såser eller dressingar precis innan det är dags att servera rätten.

Varför ska man ha flera stekpannor?

Det finns flera anledningar till att man kan behöva flera stekpannor. Om man har en större familj kan man till exempel behöva steka flera saker samtidigt. Det kan bli jobbigt och krångligt att behöva vänta medan hälften av middagen steks färdigt i stekpannan. Med fler pannor kan man med lätthet till och med laga flera rätter samtidigt för att till exempel förbereda matlådor inför veckan. Man slipper lägga tid på att läsa lunchguider och annat om man tar med sig sin egen mat till arbetsplatsen och det kan dessutom leda till att man sparar en hel del pengar.