Skärbrädor och plankor

Enligt Livsmedelsverket är det bra att ha flera olika skärbrädor. Det avråds också att använda sig av skärbrädor i trä och det beror helt enkelt på att de inte kan diskas i lika hög temperatur och det bli lätt repor i träet som samlar på sig massor av bakterier.

Flera större och mindre skärbrädor

I ett kök bör det finnas flera stora och minst en liten skärbräda. De stora skärbrädorna används till bröd, grönsaker, fågel och annat. Det kan vara bra om skärbrädorna är i olika färger eller är uppmärkta på annat sätt så att man lätt vet vilken skärbräda som används till vad.

När man använder en skärbräda är det lätt hänt att man råkar rispa den med kniven. Det är anledningen till att man inte ska använda samma bräda till olika livsmedelstyper. I risporna finns bakterier som man inte kommer åt med vanligt diskmedel, och för varje gång skärbrädan används fylls risporna på mer och mer. Det leder till att brädan så småningom blir en riktig bakteriehärd som kan sprida otrevliga bakterier och sjukdomar.

Skärbräda av plast eller plåt

Om man har en skärbräda i trä är det inte lämpligt att skära annat än möjligtvis bröd på den. En skärbräda i plast repas inte lika lätt och de är ofta relativt billiga att köpa. När den börjar bli repig kan det därför vara bra att byta ut den. Om man vill ha en skärbräda som håller länge kan en variant i plåt vara ett alternativ. Man bör dock se till att kniven inte skrapar i skärbrädan för mycket då eggen snabbt kan bli slö.

Plankor

Plankor av trä kanske inte är något man vanligen har hemma i köket men om man vill kunna göra riktig plankstek kan det trots allt behövas. Man kan antingen välja att ha en stor planka, eller flera små där portionerna serveras direkt. Om man väljer små portionsplankor är det bra att komma ihåg att de är väldigt varma när de ställs fram på bordet. De kommer nämligen direkt från ugnen.

När det gäller plankor kan det också vara bra att komma ihåg att de behöver bytas ut då och då. Varmt och fuktigt trä gör att vassa knivar lätt orsakar repor där bakterier kan fastna. Man måste såklart inte värma plankorna om man inte vill. De kan också vara trevliga att servera varma smörgåsar, smörgåstårtor och liknande på för en lite lyxigare känsla.