Handdukar och annan textil

I köket behöver man ofta också handdukar och en del annan textil. När det gäller just textilier i köket är det bra att välja sådana som är märkta med bra miljöval eller liknande då man ibland kan råka få med sporer och fibrer från tyget i mat eller på tallrikar.

Handdukar i köket

Handdukar är ofta något man inte kan ha för många av i köket. Man behöver minst en handduk till händerna och en annan till att torka disk med mera med. En kock brukar ofta vilja ha ett tjugotal handdukar tillgängliga under en kväll i restaurangen. Så många krävs vanligen inte i ett vanligt hem men om man bakar kan det behövas i alla fall fyra till fem stycken för att kunna täcka över degbunkar, plåtar och annat.

Det kan också vara bra att ha några vanliga frottéhanddukar nära till hands. Då kan man snabbt torka av händerna när de blivit blöta. En handduk som används till att lyfta varma formar med mera bör alltid hållas torr, annars går värmen snabbt igenom den.

Grytlappar och annat

Förutom handdukar kan man också behöva en del annan typ av textilier i köket. Grytlappar eller grytvantar, samt olika grytunderlägg är bara några exempel. Samtliga dessa behövs för att skydda antingen händer eller andra underlag från varma grytor, formar eller pannor. Det är viktigt att kontrollera att grytlapparna eller grytvanten är tillräckligt tjock. Man måste kunna hålla i det varma i någon minut eller mer utan att det bränns igenom. Om man inte lyckas med det kan det bli så att man tappar formen eller så bränner man sig. Samma sak gäller för grytunderlägg. Om de inte är tjocka nog kan underlaget ta skada av värmen.