Lergrytan – den perfekta köksprodukten för mört kött!

Kött i långkok när man använder ugnen, kan bli riktigt mört om man har rätt produkt. Det bästa resultatet kan man få av olika former av grytor som försluter kokningen och bevarar alla aromer. En gryta som man kanske minns från farmors eller mormors matlagning är den unika lergrytan som på senare tid blivit allt mer populär i köket igen!

Minigrävare för trädgårdskryddorna

Att koka kött i en lergryta med färska kryddor direkt från en egen trädgård är oslagbart gott! Förutom lergrytor finns det också andra viktiga köksprodukter som visp, skärbräda eller mätredskap som decilitermått eller kannor. Ska man kära upp köttet i bitar innan, är det viktigt med bra köksknivar för att underlätta styckningen. Om man äger ett hus men inte hunnit skapa en egen fin trädgård, kan man själv anlägga en mysig trädgård för att odla färska kryddor eller annat till matlagningen i lergryta. Att anlägga en trädgård innebär en hel del fysiskt arbete och det kan behövas maskiner. Då har man stor nytta av en smart minigrävare ATV som är perfekt när man ska gräva i marken för rabatter, uppfarter, gångvägar, odlingsplatser för kryddor, frukt eller blommor! När trädgården är färdig kan man odla en mängd kryddor som är goda att ha med när man kokar kött i smarta och praktiska lergrytor.

Den fantastiska lergrytan!

En lergryta används alltid i ugnen och det finns många bra och mycket goda recept med lergryta som man kan göra! Fördelen med en lergryta är att alla aromer stannar kvar i grytan eftersom den är försluten med ett lock. En lergryta är helt och hållet tillverkad i lera som bränts i 1000-1150 grader och har en glaserad insida. Att laga all form av kött i lergryta gör att köttet blir fantastiskt mört och smakrikt! Det kan vara allt från en hel kyckling eller lammstek, till älgstek, nötgrytbitar eller fläsk. Lägger man i färska örter från sin egen trädgård, eller köpta från butik, framhäver en lergryta alla aromer mycket mer än en vanlig gryta i stål. När lergrytan är ny ska den alltid först läggas i vatten 8-10 timmar innan användning. Sedan brukar det räcka med 10-15 minuter innan varje matlagning. Detta gör man för att grytan inte ska spricka och varje gång man lagar mat med en lergryta ska den ställas in i en kall ugn och sedan slår man på värmen.