Rätt förvaring i köket

Ett organiserat kök gör matlagningen betydligt enklare och du får dessutom bättre ordning på dina köksredskap. Det kan vara att ha en genomtänkt förvaring av kylskåpsvaror, men även praktiska förvaringslösningar för torrvaror. Eller bara smart förvaring av redskap, plastbyttor och annat.

Här ger vi dig de bästa tipsen på hur du organiserar i köket – häng med!

Praktiska förvaringsboxar

Att inte förvara matprodukter på rätt sätt bidrar till sämre hållbarhet och ofta förstörs maten när den inte tas om hand på rätt sätt. Du har säkert råkat ut för klassikern att ta en kaka som blivit alldeles seg just för att den förvarats i en öppen förpackning. Hade du istället valt att förvara kakan i en praktisk och sluten burk eller förpackning skulle den varit spröd och i perfekt skick. Att förvara torrvaror i smarta förvaringsboxar är A och O om du vill att maten ska hålla sig.

Ett tips och en bra början när det gäller organisering av köket är att införskaffa smart förvaring för frukostbrödet. Knäckebrödet blir inte “torrt” som vanligt mjukt bröd, men behöver omslutas för att inte bli mögligt eller segt. Köp gärna olika storlekar på förvaringslösningar så att det passar olika varianter av knäckebröd. Kika in på Wasa.com där du kan se olika knäckebrödsvarianter och förpackningar för att välja rätt förvaring.

Flingor och havregryn kan med fördel hällas över i praktiska glas- eller metallburkar istället för att förvaras i sin originalförpackning. Det blir både snyggare och mer hållbart att förvara frukostvaror på det här sättet.

Separera i lådor

När det gäller köksredskap så som knivar, bestick och andra tillbehör är det smart att skapa olika “fack” för produkterna. Ägna tid åt att dela in olika redskap i kategorier som sedan utgör grunden för hur du organiserar i lådor och skåp.

Att ha ordning och reda på knivar är till exempel något du kommer tacka dig själv för. Det är otroligt tidskrävande att inte hitta köksredskap när du är mitt uppe i en matlagning. När köttet ska skäras behövs rätt kniv och du vill knappast låta köttet ligga och bli torrt medan du letar köttkniv.

Kastruller och stekpannor bör skötas med omsorg för att inte riskera att de får repor i onödan. Slitna redskap är aldrig bra att använda i samband med matlagning då de lättare ansamlar smuts och skadliga partiklar. Lägg gärna lite kökspapper mellan varje stekpanna om du staplar dem på varandra. Tänk på att ha ordning på lock till dina kastruller, vilka annars lätt kan komma på villovägar. En kastrull som inte har sitt korrekt måttade lock är knappast praktisk att ha tillhands i köket!

Avslutningsvis är tipset att tänka kreativt och låta designstiliga redskap som matberedaren stå synlig framme. Grytvantar och grytlappar är andra redskap du kan hänga på köksväggen istället för att stoppa ner i lådor. Det spar dig plats till att istället förvara mindre charmerande redskap eller matvaror i skåpen eller lådorna.