Köksprodukter – smarta hjälpmedel till mat och bak

Köksprodukter är något vi behöver i köket när vi lagar mat eller bakar bakverk och bröd. Köksprodukter är köksredskap och elektriska köksmaskiner som finns i många utföranden för olika funktioner.

Praktiska grundredskap i köket

En av de vanligaste och mest använda redskapen vi har i ett kök är köksknivar. En bra tips till en grunduppsättning av knivar är kockkniv, skalkniv, grönsakskniv, filékniv och brödkniv. Att skära upp kött med en slö kniv kan vara både frustrerande och ta tid. Då kan man få tips på hur man väljer rätt köksknivar och välja knivar som håller länge. Ett annat viktigt redskap är skärbrädan. En skärbräda kan vara både i plast och trä och det är viktigt att man rengör den ordentligt efter användning. Det finns bra och smarta råd om hur man tar hand om sin skärbräda på bästa sätt. En träskärbräda och plastskärbräda ska man diska av med vatten och diskmedel så snart den är använd. I köket finns även bestick i form av knivar, gafflar och skedar för att man ska kunna äta en god måltid. När man äter en riktigt god middag har man goda dryckestillbehör som bland annat vin och ibland hinner man inte gå ut och handla. Då kan man med fördel handla vin online från Vinoteket med alla sorters vin direkt levererade till dörren! När det kommer till andra köksredskap som är viktiga, har vi bland annat rivjärn, mått, slevar och olika bunkar och formar.

Kastruller och stekpannor

I ett kök måste det finnas kastruller och formar i olika storlekar. Det kan ibland vara svårt att veta hur man väljer rätt kastruller för köket men en grundregel är att tänka på om man har en vanlig spis, gasspis eller induktionshäll. För en induktionshäll bör kastrullerna ha en magnetisk botten och för de andra spisarna går det bra med det mesta. Formar är också något som är viktigt när man bakar bröd eller ska göra sockerkaka eller andra bakverk. En stekpanna kan vara både keramisk, ha non-stick-beläggning eller vara en klassisk gjutjärnsstekpanna. Något som funnits länge och nu kommit tillbaka är den klassiska lergrytan. Mat som tillagas i lergryta i ugnen är bland det godaste man kan äta. Lergrytan ser till att alla aromer bevaras och all form av kött blir riktigt mört! När man tillagar mat i lergryta är det allra godast om det är ett långkok.

Idag finns det en mängd smarta köksmaskiner på marknaden som gör att man blir ett riktigt proffs i köket! Man kan ha allt från bakmaskiner och matberedare till stavmixers och espressomaskiner som skapar en perfekt espresso att avnjuta. En annan nutida unik uppfinning är en så kallas “slow cooker”. Man lägger ner önskade grönsaker och kött som maskinen sedan tar hand om helt själv.