Vad behövs för att tillaga pasta?

En sak de allra flesta kan tillaga är pasta. Det finns flera sätt att laga till den på och många olika rätter man kan göra som inte alls behöver vara så avancerade. Men vilka köksprodukter och köksredskap behövs egentligen för att man ska kunna koka pasta och tillreda olika rätter med den?

Koka pasta

Väljer du pasta som penne, fusilli eller spaghetti bör den kokas. Både färsk pasta och traditionell torkad sådan kokas. Den färska dock bara någon enstaka minut. För att koka pasta behövs en kastrull i passande storlek. Pastan bör kokas i rikligt med saltat vatten, så ju mer pasta som ska tillagas, desto större kastrull krävs. Efter att pastan kokat är det också bra att ha ett durkslag som den kan hällas av i så vattnet försvinner. Till spaghetti är det också bra att ha en spaghettislev med taggar på där spaghettin fastnar så man kan lyfta upp den och servera ur kastrullen.

Laga lasagne och gratäng

Är det lasagne eller gratäng som ska göras är det ugnen som kommer till användning. I gratänger använder man i regel pasta som först kokats, och sedan blandas den med andra ingredienser i en ugnsfast form. Lasagne tillreder man direkt i formen där lasagneplattor blandas med köttfärssås och ostsås. Tillagningstiden för gratänger och lasagne blir lite längre än för bara kokt pasta, men man får å andra sidan många portioner mat med minimal ansträngning.

Göra egen pasta

Är man lite mer avancerat kunnig kan man också göra sin helt egen pasta. Då behövs lite fler ingredienser och gärna en pastamaskin. En pastamaskin används för att göra pastadegen riktigt tunn och smidig. Den kan också förses med skärutrustning så att pastan delas i lika stora bitar. Att göra egen pasta är inte jättesvårt men det kan ta en stund innan man får till rätt konsistens på degen. Även här ska pastan kokas när den formats klart och för det behövs också en kastrull.

Kan man steka pasta?

Pasta kan också stekas upp. Det bör då vara färsk pasta, eller redan kokt pasta. Pastan kan blandas med krossade tomater, ost, grönsaker eller annat man gillar och sedan steks den på svag värme i en stekpanna. Man bör tänka på att blanda hela tiden så att pastan inte bränns. Om det sker blir den lätt hård och smaken försämras.

Servering

Det finns speciella pastatallrikar som är en bra köksprodukt om man ofta äter pasta. Det är en tallrik med en fördjupning i mitten och ett lite bredare brätte. Självklart går det också bra att servera pastan på vanliga tallrikar men upplägget blir lite finare om pastan inte tillåts flyta ut så mycket, vilket den tenderar att göra om tallriken inte har några kanter. Är det lasagne som tillagas skadar det inte att servera maten i en äldre ugnsform som rätten även tillagats i. Det ger ett mer rustikt utseende.