Något att mäta med

I alla kök behövs något att mäta och väga med. Många använder vanliga matskedar och teskedar för att mäta men det finns faktiskt mer exakta mått att använda sig av.

Måttsatser

I varje hem bör det finnas en eller flera måttsatser. I dem finns ofta flera olika mått-alternativ som decilitermått, kryddmått, matsked och tesked. Om man bakar mycket kan det finnas anledning att ha ett par olika måttsatser. Då behöver man inte tänka på att man måste diska innan man ska mäta upp en annan ingrediens.

Litermått

Det kan också vara bra att ha lite större mått. Ett litermått hör ofta hemma i köket och det kan också fungera som tillbringare vid behov. Om man behöver mäta upp större mängder är det risk att det blir fel om man använder mindre mått. Det tar dessutom längre tid.

Färg och material

När man ska välja måttsatser och liknande kan det vara klokt att tänka över vilken typ av material och färg man vill ha. Många använder sig av plast men det slits snabbt och dessutom kan det ta åt sig lukt och smak. Genomskinliga mått gör det dock enkelt att mäta upp saker. Rostfria mått kan man ha i flera år och dessutom är de lätta att rengöra.

Våg

Ibland går det inte att mäta upp ingredienserna utan man kan behöva väga dem. Då behöver man en våg. Ofta är det så små mängder att det inte går att väga med personvågen men det finns bra köks-vågar att använda. Man kan enkelt ställa en skål på vågen, nollställa den och sedan hälla eller lägga upp livsmedlet och få fram den exakta vikten.