Bra mat att ha hemma

Det finns en hel del ingredienser som kan vara bra att ha hemma, både för att man ska kunna laga mat till vardags, men också om kriget eller krisen kommer. Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB, har givit ut en folder som ger flera bra tips på mat att ha hemma. Här i artikeln tar vi upp lite saker som kan vara bra att känna till.

Att ha hemma för matlagning till vardags

Till vardags bör man ha sådant som ofta äts hemma. Pasta, makaroner, ris och potatis hör ofta till basen hos de flesta. Sedan tillkommer färskvaror som kött, fisk, ägg, mjölk med mera. Vad som finns hemma beror i mångt och mycket på vad man själv eller familjen äter.

Om kriget eller krisen kommer

Om krig eller kris skulle inträffa kan det snart bli tomt på hyllorna i butiken. Det rekommenderas att man har mat och vatten hemma så att man klarar sig själv samt sin eventuella familjs behov i minst 72 timmar. Under 72 timmar utan el, något att göra med mera kan det gå åt en hel del mer mat än man räknar med. Bra saker att ha hemma är konserver av olika slag, hållbart bröd som knäckebröd eller tortilla. Smör som kan förvaras i rumstemperatur är bra liksom lite choklad och annat godis som gör att blocksockret håller sig uppe. Man får inte heller glömma att ha vatten samt annan dryck hemma. Man ska räkna med ungefär 10-15 liter per person och dag. Bönor, fiskbullar och sås på burk är sådant som ofta inte gillas av barn, men det kan likväl vara bra att ha en eller annan burk hemma. Om det inte finns annat att äta brukar även den mest kräsne kunna få ner ett par bitar när hungern kommer krypande.