Matförvaring

När det gäller mat ska den förvaras på ett hygieniskt sätt. För att minska matsvinnet är det också viktigt att man ser till att maten förvaras på rätt plats. Kylvaror ska in i kylen, det som inte ska ätas direkt fryses och så vidare. Men hur kan man skydda sig mot skadedjur, mögel och annat?

Skadedjur

I dag blir det allt vanligare att man upptäcker skadedjur i köket. Det kan till exempel vara mjölbaggar, silverfisk eller matmal. Men hur kan man skydda sig? Det viktigaste är att gå igenom paket med mjöl och annat noga. Det finns knep att ta till för att undvika mjölbaggar med mera. Det kan också vara klokt att sätta mjölpåsen i en plastpåse och försluta den, eller ha mjöl och andra torrvaror i plastbunkar med lock. Då kan man lätt upptäcka eventuella skadedjur i tid och förhoppningsvis hinner de inte sprida sig vidare till resten av köket.

Mögel

Mögel uppkommer i de flesta fall på bröd och andra färskvaror. Det bästa är att köpa varor som är så nytillverkade som möjligt, och att sedan frysa in det som inte äts upp inom de närmaste dagarna.